woensdag 4 juni 2014

Wat is socialisatie? En wat is socialisatie specifiek bij ouderen?

Socialisatie kan verwijzen naar het proces waarbij iemand, bewust en onbewust, de waarden, normen en andere cultuurkenmerken van zijn groep krijgt aangeleerd.
Een andere beschrijving van socialisatie is het proces van adaptatie en integratie van nieuwkomers binnen een menselijk verband, waarin cultuur-overdracht van de ene generatie op de volgende een centrale rol speelt (Zwaan, 1993). Normen en waarden overbrengen hoort daar ook bij.
Als men kijkt naar de normen en waarden van de verschillende leeftijdsgroepen en de tijd waarin ze opgegroeid zijn, is er degelijk een verschil tussen leeftijdsgroepen. Jongeren zijn meer individualistisch ingesteld. Ouderen houden zich vast aan wat hun van jongs af aan al met de paplepel is ingegoten. Je moest volgens bepaalde normen en waarden leven (van de kerk bijvoorbeeld) en overtrad je een norm werd je daarop aangekeken. Dingen die nu aanvaardbaar zijn, waren toen groot taboe. Bovendien zal levenservaring ook wel een rol spelen, ouderen hebben meer meegemaakt en hechten zich daarom meer aan (bepaalde) normen en waarden.
Uit het onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid is ook gebleken dat jongeren over het algemeen vinden dat onze waarden en normen niet achteruit gaan. Ouderen zien deze tendens meer en vinden onze normen en waarden wel achteruit gaan (Raad van Ministers, 2003).


Raad van Ministers. (2003) WRR-Rapport Waarden en normen en de last van het gedrag, Amsterdam, p 88.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten