maandag 2 juni 2014

Sekse, gender & seksualiteit

2,7 miljoen ouderen in 2012
De bevolking van Nederland is geleidelijk aan het vergrijzen. Vergrijzing houdt in dat het aandeel ouderen in de totale bevolking toeneemt (zie Icoon: Interne link naar documentWat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het verleden?). Op 1 januari 2012 telde Nederland 2,7 miljoen ouderen (personen van 65 jaar en ouder). Dit komt neer op 16% van de totale bevolking. Daarnaast is sprake van 'dubbele vergrijzing'. Dit houdt in dat binnen de groep 65-plussers het deel 80-plussers toeneemt. Op 1 januari 2012 waren er 686.000 mensen van 80 jaar en ouder, wat neerkomt op 4% van de bevolking. Van de 65-plussers was 25% ouder dan 80 jaar (Nationaalkompas, 2013).

Meer oude vrouwen dan oude mannen
Van alle 65-plussers was op 1 januari 2012 1,2 miljoen man (44%) en 1,5 miljoen vrouw (56%). Onder de 80-plussers was zelfs 65% vrouw. De oudere bevolking is dus ongelijkmatig samengesteld naar geslacht: hoe hoger de leeftijd, hoe kleiner het aandeel mannen in de bevolking (zie figuur 1). Dit hangt direct samen met verschillen in sterftekansen naar geslacht: op alle leeftijden hebben mannen een hogere sterftekans dan vrouwen (zie ook Icoon: Interne link naar documentSterfte). In de toekomst zullen deze scheve geslachtsverhoudingen wel minder scheef worden vanaf 70-jarige leeftijd, omdat het verschil in levenverwachting tussen mannen en vrouwen kleiner zal worden (Garssen, 2011). 


Figuur 1: Aandeel mannen en vrouwen in de oudere bevolking (personen vanaf 65 jaar) naar leeftijd, 1 januari 2012 (Bron: CBS Bevolkingsstatistiek). 


Seksuele Oriƫntatie
Roze Ouderen Salon
Maandelijks op vrijdag kleurt locatie Delfshove roze. Zo laten we zien dat roze ouderen van harte welkom zijn! Iedere laatste vrijdag van de maand opent 'De Roze Ouderen Salon' haar deuren voor een ongedwongen, gezellige ontmoeting tussen senioren (vanaf 55 jaar) met een andere seksuele geaardheid. Een bijeenkomst speciaal voor homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender ouderen uit de buurt, stad en omgeving. Tijdens deze bijeenkomsten staat gezelligheid voorop en komen diverse thema’s en (homoseksuele) onderwerpen aan bod (Pieter van Foreest, n.d.).

Bron: www.pietervanforeest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten