woensdag 4 juni 2014

Etniciteit onder de doelgroep ouderen

De laatste jaren is de groei onder allochtonen in Nederland erg omhoog geschoten, zo ook bij de oudere generatie.
Op 1 januari 2012 telde Nederland 3,5 miljoen allochtonen op een totale bevolking van 16,7 miljoen. Dit betekent dat 21% van de bevolking van allochtone afkomst was.


Er is een duidelijk verschil tussen de herkomstlanden wat betreft de omvang van de eerste en tweede generatie mensen. Dit komt omdat een aantal landen een langere migratiegeschiedenis hebben dan andere landen. Denk aan de tweede wereldoorlog en de gevolgen daarvan.
Op figuur 1 is te zien dat de landen Indonesië en Duitsland de grootste tweede generatie mensen hebben die in Nederland wonen. In figuur 2 is te zien dat de leeftijd van de westerse allochtonen relatief hoog is. Onder de westerse allochtonen is 17% ouder dan 65, wat vergelijkbaar is met het aandeel 65-plussers (18%) onder de autochtone bevolking. Dit betekent dus dat er in Nederland ongeveer  evenveel 65 plussers van beide categorieën leven. 


 Figuur 1: Westerse allochtonen, de 15 meest voorkomende landen.                             Figuur 2: Westerse allochtonen naar leeftijd en geslacht.

De leeftijdsstructuur van de niet-westerse allochtonen is jonger dan die van de autochtone bevolking en de westerse allochtone bevolking in Nederland, dit is op figuur 3 te zien. Op 1 januari 2012 was 33% van de niet-westerse allochtonen jonger dan twintig jaar; dat is ruim anderhalf keer meer dan in de rest van de bevolking (19% is jonger dan 20 jaar)







Figuur 3: Niet-westerse allochtonen naar leeftijd en geslacht.














Bron: www.nationaalkompas.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten