maandag 2 juni 2014

Klasse en talent ouderen

Klasse:

Men kan de ontwikkelingsfase van bejaarden in twee periodes indelen:

-         De vroege ouderdom;
      Dit zijn jonge ouderen van 65 tot 75 jaar. Men spreekt ook wel eens van jong bejaarden. Zij zijn net met pensioen en hebben dus voldoende financiële middelen. Zij zijn meestal nog gezond en zeer actief, ze gaan bv. nog regelmatig fietsen. Deze bejaarden hebben nog voldoende mogelijkheden om van het leven te kunnen genieten.

-         De late ouderdom; Dit zijn ouderen van 75 jaar en ouder. Men spreekt hier ook wel eens van hoog bejaarden. Zij zijn meestal minder actief en hebben een minder goede conditie en gezondheid. Zij zijn vaak afhankelijk en hulpbehoevend.( Lisse, 2006)

Dementerende ouderen:Dementie is een gevolg van een hersenaandoening, meestal de ziekte van Alzheimer of een vaataandoening. Dementie wordt vaak geassocieerd met ouderdom, maar is geen onvermijdelijk gevolg van ouderdom. De meeste 65-plussers functioneren verstandelijk gezien goed. Het geheugen en het denken wordt doorgaans wel wat trager en minder flexibel met het ouder worden, maar dat is een heel natuurlijk proces. Bij dementie worden denken, oriëntatievermogen, begrip, leer- en oordeelvermogen en taalgebruik minder, terwijl het bewustzijn helder blijft. Maar het meest opvallende aspect van dementie zijn de ernstige geheugenproblemen. In het begin tast dementie het korte-termijngeheugen het meest aan. Later breiden de problemen zich ook uit over het lange-termijngeheugen. Het opnemen van nieuwe informatie lukt niet meer, en er ontstaan problemen met lezen, praten, schrijven en rekenen.( Mondriaan, 2014)

Bron: www.mondriaan.nl

Ouderen met een beperking:
Een op de vijf ouderen heeft lichamelijke beperkingen
In 2007 had een op de vijf ouderen van 55-80 jaar een of meer lichamelijke beperkingen. Moeite met bewegen komt het meest voor. Het aantal ouderen met deze beperking daalt wel sinds 1996. Hoe lager de opleiding of het inkomen, hoe meer ouderen met een of meer functiebeperkingen.

Vrouwen hebben vaker beperkingen
Oudere vrouwen hebben vaker functiebeperkingen dan oudere mannen. Een kwart van de vrouwen heeft last van lichamelijk ongemak, van de oudere mannen is dat 16 procent. De lichamelijke beperkingen nemen toe met het klimmen van de jaren. In 2007 gaf 14 procent van de 55- tot 60-jarigen aan beperkingen te hebben, bij de 75- tot 80-jarigen was dit 38 procent.

Beperkingen in bewegen gedaald
Problemen met bewegen komt het vaakst voor, gevolgd door beperkingen in het zien en in het horen. Het afgelopen decennium is het aandeel ouderen met een of meer beperkingen gedaald. Dit komt vooral doordat minder ouderen moeite met bewegen hebben. In 1996 had 18 procent van de ouderen problemen met de beweeglijkheid, in 2007 was dit 14 procent.

Hoe lager de opleiding, hoe vaker een functieprobleem.
Hoe lager opleiding of inkomen, hoe meer lichamelijke problemen. Een op de drie ouderen in de laagste inkomensklasse of met alleen lager onderwijs wordt geconfronteerd met beperkingen. Van de ouderen in de hoogste inkomenklasse of met een hoge opleiding heeft 12 procent beperkingen.

Bron: www.gezondheid.nl

Werkende ouderen:
Het aantal werkende 55-plussers is de afgelopen 20 jaar meer dan verdubbeld en zal in de komende jaren blijven stijgen. Dit stelt uitkeringsinstantie UWV in zijn donderdag gepubliceerde Kennisverslag.

De belangrijkste factoren achter deze ontwikkeling zijn de financiële prikkels van de overheid en het hogere opleidingsniveau van deze groep werknemers. De groeiende arbeidsparticipatie van ouderen betekent echter ook dat meer ouderen een beroep doen op een arbeidsongeschiktheids- of werkloosheidsuitkering.

Bron: www.volkskrant.nl

Relaties
 Alleen zijn is ook maar alleen. Ook voor senioren zijn relaties en andere contacten van vitaal belang. Ze willen samen oud worden. Daarnaast willen ze bestaande contacten onderhouden en nieuwe mensen ontmoeten. Het leven staat niet stil na 60. Ouderen willen over het algemeen nog zoveel als mogelijk met anderen om kunnen gaan.

Wonen
Om goed te kunnen leven dient je huis een baken van rust en veiligheid te zijn. Uitzonderingen daargelaten, geldt dat voor alle mensen. Hoe kijken senioren naar hun woonplek? Zij willen wonen in een gemêleerde buurt met mensen van verschillende leeftijden. Het liefst blijven ze in hun vertrouwde buurt. Bij hen leeft dan ook een grote wens om hun eigen woning aan te passen, zodat ze niet hoeven te verhuizen. Ouderen willen daarbij ook zo lang mogelijk zelfstandig en plezierig wonen.

Talent/Handicap:
Wat zijn senioren eigenlijk voor soort mensen? Het is mogelijk een algemene beschrijving, een soort van psychologisch profiel, van deze steeds groter wordende groep Nederlanders te maken.
Het zijn mensen met eigentijdse wensen. Ze zijn niet saai, maar hip en actief als het kan.
Senioren zijn kritische consumenten voor wie de prijs minder belangrijk is, maar KWALITEIT en persoonlijke aandacht daarentegen wel belangrijk zijn.

Het verlies van rollen
Verlies is een overkoepelend thema bij ouderen, en dat begint bij het verlies van rollen. Als de kinderen het huis uit zijn vervalt de rol als verzorger, en het pensioen betekent het einde van de rol als werkende. Daarmee, zegt Aarssen, "staat het ouder worden in het teken van overgangsmomenten. Het is de fase dat familiebanden weer belangrijker worden, maar ook veranderen. De rol van verzorger verschuift bijvoorbeeld vaak van ouder naar kind." Het zijn juist die overgangen die voor problemen kunnen zorgen. Engel: "Een reactie die we vaak zien is 'claimgedrag' - moeders die de hele dag bij hun volwassen kinderen aan de telefoon hangen en zich overal mee bemoeien. Tot de omgeving er helemaal gek van wordt." Aarssen vult aan: "Eén familie had zelfs een hotline voor hun moeder, een aparte telefoon waar alleen zij het nummer van had. Dan wisten ze in elk geval als zij het was die belde."

Hier blijkt ook meteen het belang van een systemische benadering voor problematiek bij ouderen: de problemen zijn vaak relationeel van aard, wat betekent dat de omgeving onderdeel is van het probleem, én van de oplossing. Dat begint al bij het feit dat ouderen meestal door anderen worden aangemeld voor hulp. Aarssen: "Dat kunnen de kinderen zijn, of de huisarts, of iemand van een verpleeg- of verzorgingshuis." Problemen bij ouderen die door de omgeving gesignaleerd worden zijn bijvoorbeeld verwaarlozing, eenzaamheid, depressie of verslaving aan alcohol of medicatie. Engel: "Ook zien we veel dat oude trauma's weer naar boven komen. Juist door het ouder worden en het verlies van rollen, raken mensen ook hun oude copingstrategieën kwijt. Hard en veel werken is bijvoorbeeld een beproefde strategie om traumatische ervaringen weg te drukken. Als mensen dan stoppen met werken komt dat allemaal weer naar boven. Bij de huidige generatie ouderen spelen vaak oorlogstrauma's weer op." ( Vehmeyer, 2014)

Bron: www.rino.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten